Δικαιολογητικά έγγραφα γάμου

ΓΑΜΟΣ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

*Ηλικία άνω των 18 ετών. Η πολιτεία δέχεται το γάμο ακόμη κι αν κάποιος από το ζευγάρι είναι κάτω από το ηλικιακό αυτό όριο αρκεί να μην είναι κάτω από 14 ετών και να υπάρχει γραπτή συγκατάθεση των γονέων.

*Να μην υπάρχει συγγένεια μέχρι τρίτου βαθμού στους μελλόνυμφους

*Το ζευγάρι πρέπει να είναι χριστιανοί. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να προηγηθεί βάπτιση προκειμένου ο αλλόθρησκος να γίνει χριστιανός ορθόδοξος.

*Εάν πρόκειται για δεύτερο γάμο, απαιτείται να έχει παρέλθει ένα έτος από το διαζύγιο ή τη χηρεία. Σε περίπτωση εξαφάνισης, “αφάνειας” ‘όπως λέγεται, πρέπει να έχουν περάσει 4 χρόνια από τη δήλωση για να μπορέσει να ξαναπαντρευτεί ο/η σύζυγος.

*Το ζευγάρι να έχει τέτοια διανοητική κατάσταση που να τους επιτρέπει να καταλαβαίνουν το μυστήριο.

ΟΣΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ

*Αναγγελία γάμου. Συντάσσεται με ελληνικά γράμματα και δημοσιεύεται σε εφημερίδα της αρεσκείας σας. Δεν απαιτείται η ακριβής ημερομηνία γάμου, αρκεί η δημοσίευση να γίνει 15 ημέρες πριν από το γάμο και λιγότερο από 3 μήνες πριν, ώστε η αναγγελία να θεωρείται έγκυρη. Τα στοιχεία που χρειάζεται να δώσετε είναι τα ονοματεπώνυμα σας, τα ονόματα των γονέων σας, τα πατρώνυμα των μητέρων σας καθώς και τον τόπο όπου θα γίνει ο γάμος.

*Πιστοποιητικό αγαμίας. Η έκδοση του γίνεται από την ενορία στην οποία ανήκει ο γαμπρός και η νύφη. Η επικύρωσή του από την Αρχιεπισκοπή και απαιτείται παρουσία δύο μαρτύρων που θα επιβεβαιώσουν την αγαμία υπογράφοντας τη σχετική δήλωση. Εάν παντρεύεστε για δεύτερη φορά πρέπει να προσκομίσετε το διαζευκτήριο, ενώ αν έχει προηγηθεί πολιτικός γάμος θα απαιτηθεί η σχετική ληξιαρχική πράξη. Σε περίπτωση χηρείας απαιτείται το πιστοποιητικό θανάτου του προηγούμενου συζύγου. Σε περίπτωση που ο γάμος δεν δεν γίνει στην ενορία όπου ανήκετε, το πιστοποιητικό διαβιβάζεται στην εκκλησία όπου θα τελεστεί το μυστήριο.

*Άδεια γάμου. Καταθέτετε στην ενορία που θα γίνει ο γάμος τα πιστοποιητικό αγαμίας, τη δημοσιευμένη αναγγελία γάμου, φωτοτυπίες της ταυτότητας και των δύο καθώς και ένα παράβολο από την εφορία των 18 ευρώ. Απαραίτητο εγγραφο είναι φυσικά και η ταυτότητα σας. Ο ιερέας θα συντάξει μία αίτηση στην οποία θα δηλώνετε μεταξύ άλλων και το επώνυμο των τέκνων που θα γεννηθούν. Η παρουσία δύο μαρτύρων που θα υπογράψουν μαζί με σας την αίτηση για έκδοση άδειας γάμου είναι αναγκαία. Η άδεια γάμου χορηγείται από την επισκοπή αυθημερόν.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΥΜΠΑΡΟ

*Είναι υποχρέωση του κουμπάρου η μέριμνα για τις βέρες και η παράδοσή τους στον ιερέα. Γι’ αυτό φροντίστε να του τις εμπιστευθείτε από την προηγούμενη ή την ίδια μέρα.

*Ο κουμπάρος πρέπει να βρίσκεται στην εκκλησία τουλάχιστον 15-20 λεπτά πριν από την άφιξη της νύφης αφενός για να κρατάει παρέα στο γαμπρό αφετέρου για να φροντίσει την διαδικασία πληρωμής της εκκλησίας.

*Η θέση του κουμπάρου κατά τη διάρκεια της τελετής είναι δεξιά του γαμπρού, ενώ της κουμπάρας αριστερά της νύφης.

*Εάν έχετε δύο κουμπάρους, ο ένας αναλαμβάνει να σας βάλει τις βέρες και ο άλλος τα στέφανα. Και στις δύο περιπτώσεις η κίνηση γίνεται με σταυρωτά χέρια, με 3 επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

*Στο τέλος της τελετής ο κουμπάρος υπογράφει μαζί με το ζευγάρι τη βεβαίωση γάμου, ενώ χαιρετά μαζί με το ζευγάρι τους καλεσμένους.

Για κάθε ενδεχόμενο ενημερωθείτε από την αρμόδια Αρχιεπισκοπή για το σύνολο των διαδικασιών που πρέπει να γίνουν, καθώς αυτές συμβαίνει να διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Τέλος θυμηθείτε ότι η έγκαιρη οργάνωση εξασφαλίζει όχι μόνο την έγκαιρη διεκπεραίωση των απαιτούμενων διαδικασιών, αλλά και την εύρεση της εκκλησίας που θέλετε την ημέρα και την ώρα που επιθυμείτε.

ΓΑΜΟΣ ΣΕ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

*Όπως και στο θρησκευτικό γάμο, υπάρχει κώλυμα ηλικίας -από 18 και άνω ή με συγκατάθεση των γονέων από 14 και άνω- και συγγένειας (έως τρίτου βαθμού) Χρειάζεται δικαστική απόφαση για ανηλίκους κάτω των 18 ετών. Ο πολιτικός γάμος όμως διαφοροποιείται στα ακόλουθα:

*Όσοι επιθυμείτε να τελέσετε και τα δύο είδη γάμου, πρέπει να το δηλώσετε στο ληξιαρχείο της περιοχής σας μέσα σε 40 ημέρες από την τέλεσή τους.

*Εάν ένας εκ των δύο είναι αλλοδαπός, πρέπει να προμηθευτεί από την προξενική αρχή της χώρας του μία πιστοποίηση ταυτότητας και κατόπιν να την καταθέσει -μεταφρασμένη και επικυρωμένη από το Υπουργείο Εξωτερικών- στο δήμο.

*Σε περίπτωση που πρόκειται για δεύτερο γάμο, είναι απαραίτητη η προσκόμιση του διαζευκτηρίου και του ειδικού εγγράφου της Αρχιεπισκοπής καθώς και το διαζευκτήριο το οποίο να γράφει στο επάνω δεξί μέρος του “μόνο για γάμο”. Το ίδιο ισχύει και όταν ο διαζευγμένος είναι αλλοδαπός, με τη διαφορά ότι και αυτό το έγγραφο πρέπει να είναι μεταφρασμένο και επικυρωμένο από το Υπουργείο Εξωτερικών. Σε περίπτωση χηρείας προσκομίζεται η Ληξιαρχική πράξη θανάτου.

*Απλή φωτοτυπία της ταυτότητας ή του διαβατηρίου.

*Αντίγραφο ή απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης γέννησης από το Ληξιαρχείο του τόπου γέννησης ή από το Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών για τους γεννημένους στο εξωτερικό.

*Παράβολο χαρτοσήμου των 15 ευρώ από εφορία, ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ.

*Φωτοτυπία οποιουδήποτε αποδεικτικού (απόδειξη ΔΕΚΟ, κινητή τηλεφωνία, τράπεζα, βιβλιάριο ασθενείας, εκκαθαριστικό εφορίας κλπ.), όπου θα φαίνεται ο τόπος κατοικίας, ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ (Οι λογαριασμοί να είναι πρόσφατοι).

ΟΣΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ

*Αναγγελία γάμου: Ισχύει ό,τι και στον θρησκευτικό γάμο.

*Άδεια γάμου: Εκδίδεται μέσα σε μία εβδομάδα μετά τη σχετική αίτηση από το δήμο που θα τελεστεί ο γάμος. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι μια αίτηση για την χορήγηση άδειας γάμου, ληξιαρχική πράξη γεννήσεως του ζεύγους, δήλωση του Ν1599/86 που να βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κώλυμα για την τέλεση του γάμου καθώς και την κατοικία σας στο δήμο ή στην κοινότητα σας, το φύλλο της εφημερίδας που δημοσιεύτηκε η αναγγελία γάμου καθώς και ένα παράβολο από την εφορία των 18 ευρώ.

Έχετε την δυνατότητα να κάνετε το γάμο σας σε οποιοδήποτε δημαρχείο ή κοινότητα θέλετε, ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας σας. Ωστόσο, πρέπει να κάνετε μία υπεύθυνη δήλωση την οποία θα προσκομίσετε στο δήμο μαζί με όλα τα υπόλοιπα χαρτιά που απαιτούνται.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΜΕΡΙΔΑΣ ΛΟΓΩ ΓΑΜΟΥ

Αρμόδια Υπηρεσία: Οικείος Δήμος ή Κοινότητα*Η διαδικασία διεκπεραιώνεται και μέσω Κ.Ε.Π.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

* Αίτηση / Υπεύθυνη Δήλωση (χορηγείται από την υπηρεσία και το Κ.Ε.Π.)
* Αστυνομική Ταυτότητα
* Εξουσιοδότηση σε περίπτωση που δεν παρευρεθεί ο ίδιος
* Αντίγραφα φορολογικών δηλώσεων δύο (2) ετών
* Αντίγραφο λογαριασμού ΔΕΗ/ΟΤΕ
* Πιστοποιητικό Γέννησης
* Ληξιαρχική Πράξη Γάμου
* Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

Στην υπεύθυνη δήλωση πρέπει να συμπεριληφθεί το παρακάτω κείμενο :«Με ατομική μου ευθύνη και γνωρίζοντας τις κυρώσεις, που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 22 του Ν. 1599/1986, δηλώνω ότι δεν έχω ανοίξει οικογενειακή μερίδα σε άλλο δήμο»

ΔΗΛΩΣΗ ΓΑΜΟΥ ΣΤΑ ΔΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Αρμόδια Υπηρεσία: Οικείος Δήμος ή Κοινότητα

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

* Αίτηση / Υπεύθυνη Δήλωση (χορηγείται από την υπηρεσία και το Κ.Ε.Π.)
* Αστυνομική Ταυτότητα
* Ληξιαρχική Πράξη Γάμου

ΕΚΔΟΣΗ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΓΑΜΟΥ

Αρμόδια Υπηρεσία: Οικείος Δήμος ή Κοινότητα

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

* Αίτηση / υπεύθυνη Δήλωση.
* Επίδειξη των δύο αστυνομικών ταυτοτήτων.
* Για θρησκευτικό γάμο, βεβαίωση της εκκλησίας θεωρημένη από τη Μητρόπολη.
* Για πολιτικό γάμο, δήλωση Δημάρχου ή Προέδρου Κοινότητας για την τέλεση του πολιτικού γάμου.
* Άδεια παραμονής (για τους αλλοδαπούς).

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗΣ

Η δήλωση πρέπει να γίνει σε διάστημα 40 ημερών από την ημερομηνία τέλεσης του γάμου.Αν η δήλωση γίνει μέσα σε 3 μήνες μετά την παρέλευση των 40 ημερών, επικολλάται χαρτόσημο 4,40 ευρώ, ενώ μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής (40 μέρες + 3 μήνες) επικολλάται χαρτόσημο 13,5 ευρω.